![]() |
We dagen de Hagro-coördinator HaROP (hierna: HCH’s) uit vanaf hun eigen werkplek om hun rolvaardigheid te beoefenen. De werkplektraining is dus een oefening op afstand. Het voordeel hiervan is dat zij dit vanaf hun eigen werkplek kunnen doen en zelf kunnen bepalen wanneer. In plaats van één gezamenlijk trainingsmoment hebben de HCH’s vier weken de tijd om hun rol in de actiefase uit te voeren (maximale belasting is ongeveer 1-1,5 uur).
De oefening voor de HCH’s start met een alarmering naar de door de huisartsenzorg aangeleverde bereikbaarheidsgegevens. Daarna ontvangen zij van ons, digitaal, de huiswerkopdracht en scenario-informatie. Vervolgens kunnen zij hier zelf mee aan de slag gaan en insturen naar de trainer van Trimension. In de opdracht staat waar informatie opgehaald kan worden. Hierin komt het scenario te staan in twee incidentfasen (aanloopperiode en uitbraak), aangevuld met de eerste besluiten en acties van het crisisteam. De opdracht aan de HCH luidt: denk na over de gevolgen van de casus voor jouw Hagro en jou als HCH, verzamel de informatie die je nodig hebt bij huisartsen en inventariseer wat je nodig hebt van het crisisteam.
Een bijkomend resultaat van deze training is dat de alarmeringsafspraken en actuele contactgegevens van de HCH’s worden gecontroleerd en dat zij op realistische wijze ervaring hebben opgedaan met hun rol tijdens de actiefase.
De doelen van de werkplektraining zijn:
Scenariodenken is een handige manier waarmee je voorbij het huidige moment in de crisis kijkt. Je bedenkt wat er mogelijk nog op je afkomt en belangrijker: hoe je daarmee omgaat. Het maakt proactief handelen mogelijk.
De rolvaardigheid van de Hagro-coördinatoren beoefenen met behulp van een inhoudelijk uitdagend en realistisch scenario.
Terugkombijeenkomst:
Als vervolg op de werkplektraining stellen wij een terugkombijeenkomst met alle HCH’s voor om verschillen en overeenkomsten in hun aanpak en resultaten te bespreken: waar liepen zij tegenaan en wat zijn de leerpunten en eyeopeners geweest? Hierdoor worden eye-openers en tips gedeeld voor het uitvoeren van de HCH-rol. Deze bijeenkomst is dus nadrukkelijk een gevolg om de eerdere werkplektraining. Deze bijeenkomst is onder begleiding van een trainer. De trainer stelt gedurende de bijeenkomst verdiepende vragen aan de deelnemers (van de werkplektraining) om zo de eyeopeners en tips inzichtelijk te krijgen en te delen onder de deelnemers.
Het is wenselijk dat er een crisisteamlid aansluit om feedback te geven en de situatie vanuit het perspectief van het crisisteam te belichten.
Leerdoelen: