![]() |
De cursus oogheelkunde van STOOHN wordt door een cursist tweemaal gevolgd. De eerste keer is het leren van de basiskennis en het leren beheersen van de verschillende technieken het over-all doel, de tweede keer het herkennen van afwijkingen en het volledig beheersen van de verschillende technieken. Na het tweemaal met goed resultaat volgen van een cursus verkrijgt men een certificaat wat recht geeft op inschrijving in het CHBB register oogheelkunde. Vervolgens wordt na enige praktijkervaring geadviseerd om nog een derde keer de curus te volgen. Het doel is dan perfectioneren van kennis en techniek, antwoord krijgen op vragen en/of problemen die men bij het uitoefenen van de oogheelkunde in de huisartsenpraktijk is tegengekomen.
De specifieke leerdoelen zijn (conform de richtlijnen van het CHBB register oogheelkunde):
Om deze leerdoelen te realiseren is er tevens kennis nodig van
Uiteindelijk kan de huisarts veel meer oogheelundige problemen op een juiste wijze diagnostiseren en zelf behandelen, verantwoord afzien van een verwijzing of gericht verwijzen binnen de eerste lijn (opticien, optometrist)
Daarnaast kan de huisarts gerichteren op het juiste moment verwijzenen in samenwerking met de oogarts een deel van de oogheelkundige patienten controleren of grotere groepen patienten (zoals bijv diabetes mellitus) gericht screenen en controleren op afwijkingen (bijv diabetische retinopathie).
De cursus bestaat uit 5 gelijke dagdelen, waarbij elk dagdeel bestaat uit het werken in groepjes van maximaal 4 cursisten onder begeleiding van 1 docent met echte patiënten die door een regionale huisarts worden verzorgd. Elk dagdeel wordt afgesloten door een presentatie van een hoofddocent die 30-60 minuten duurt. Het praktische gedeelte bestaat uit een combinatie van het aanleren van oogheelkundige vaardigheden (visusonderzoek, gebruik spleetlamp, indirecte funduscopie , drukmeting, verwijderen corpus alienum, doorspuiten traanlkanaaltjes), gecombineerd met theorie die is toegespitst op de vaardigheden,de anatomie, fysiologie en pathologie van het oog in relatie tot de patiënt die op dat moment wordt onderzocht. De opzet isom doorde combinatie van kennis en vaardighedenzelfstandig tekomen tot een uitgebreid verslag van het oogheelkundig onderzoek, inclusief diagnose en behandeladvies. De theoretische verdieping die aan het einde van elk dagdeel volgt geeft een overzicht van een oog.