![]() |
Mensen met een verstandelijke beperking hebben een verhoogde kans op dementie. Vanaf 40 jaar heeft 25% last van de ziekte, ten opzichte van 3% bij mensen zonder een verstandelijke beperking.
Door dementie vroegtijdig te herkennen kan de omgeving zo worden aangepast dat de cliënt zo lang mogelijk kan blijven participeren. Toch blijkt het vaak lastig signalen van dementie te onderscheiden van de beperking. Hierdoor worden symptomen als geheugenproblemen, verslechtering van de motoriek, trager handelen en spraakproblemen pas laat als dementie herkend.
Herken dementie bij mensen met een verstandelijke beperking en leer wat u kunt doen om de kwaliteit van leven hoog te houden.
Deelnemers vergroten hun theoretische kennis van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Het onderscheid tussen aan dementie gerelateerde (gedrags-)problemen ten opzichte van de verstandelijke beperking van de cliënt staat hierbij centraal. Vroeg signalering is namelijk essentieel om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.
Na dit theoretische kader zullen deelnemers praktisch toepasbare kennis en tips opdoen over hoe zij de zorg voor dementerende cliënten het beste vorm kunnen geven. Na afloop van het congres kunnen zij: adequate zorg leveren bij spraak- en slikproblemen, cliënten stimuleren om te blijven bewegen, pijn en psychische klachten herkennen bij gevorderde dementie en omgaan met ethische dilemma's.